Türkiye'de kadınlara yaşatıldı

 Türkiye, 2011'de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke olmasına karşın son dönemde bu anlaşmanın taraflığından çekilip çekilmeme tartışmaları yapılıyor.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bazı siyasiler, sözleşmeden çekilebileceğine dair sinyaller veriyor.

Ancak aralarında muhafazakar kesimin önde gelen kadın derneklerinin de bulunduğu çok sayıda kişi ve kurum ise sözleşmeden çıkılmasına itiraz ediyor.

Sözleşmeyi destekleyenler bir süredir sosyal medyada #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketi altında kampanya düzenliyor.


Sözleşmeyi destekleyener ise sözleşme ve devamında yapılan 6284 sayılı kanunun kadını koruyan güçlü metinler olduğunu, bunların uygulamaya yansıtılması için daha fazla adım atılması gerektiğini ve sözleşmeden çıkılmasının kadın hakları mücadelesinde önemli bir kazanımın geri alınması anlamına geleceğini söylüyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) sözleşmenin akıbetini görüşmesinin beklendiği Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) toplantısı daha önce ertelenmişti. Ertelenen MYK ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantıları Salı günü İstanbul'da yapılacak. Bu toplantılardan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili karar çıkabileceği belirtiliyor.

İstanbul Sözleşmesi kadınları nasıl koruyor?

Hacettepe Üniversitesi'nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın desteği ile 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de evlenmiş kadınların yüzde 36'sı eş veya birlikte oldukları erkekler tarafından yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kalıyorlar. Aynı grup kadın için cinsel şiddet oranı ise yüzde 12.

Araştırmaya göre, kadınlara yönelik en yaygın şiddet biçimi duygusal şiddet. Duygusal şiddete maruz bırakılan kadınların oranı ise yüzde 44.

Avrupa Parlamentosu'na göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde her üç kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddete uğradığını söylüyor.

İstanbul Sözleşmesi ile kısaca kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, kadınlarla erkekler arasında eşitliğin yaygınlaştırılması ve bu amaçlar için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlanması ve bu konularda uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Sözleşmede tarafların "kadına karşı şiddetin, kadınlarla erkekler arasında tarihten gelen eşit olmayan güç ilişkilerinin bir tezahürü olduğunu ve bu eşit olmayan güç ilişkilerinin, erkeklerin kadınlara üstünlüğüne, kadınlara karşı ayrımcılık yapmalarına ve kadınların tam anlamıyla ilerlemelerinin engellenmesine yol açtığının bilincinde olarak" sözleşmede yer alan hususlarda görüş birliğine vardıkları kaydediliyor.


Comments

Popular posts from this blog

Seda Yavaş tekrar sesleniyor

Elönü: Atatürk'ten nefret ediyorum çünkü..

Devlet Yok Saray Var ...