Mazlumder’den Cezaevinde Büyüyen Çocuklar ..

Mazlumder İstanbul Şubesi , cezaevinde anneleri ile kalan 800’e yakın çocuğun haklarıyla ilgili ‘Cezaevinde Büyüyen Çocuklar’ başlıklı bir rapor hazırladı. 



Mazlumder İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun hazırladığı ‘Çocuk Hakları Çerçevesinde Cezaevinde Büyüyen Çocuklar’ adlı raporda cezaevindeki çocukların yaşadığı kimlik problemine dikkat çekildi. “Erkek çocukların eline herhangi bir sopa alıp gardiyanları taklit etmesi karakter oluşumunu olumsuz etkilerken, daha kötüsü kadınları taklit edip ağda ve makyaj yapmaya çalışması ciddi bir cinsel kimlik  problemi doğurmaktadır” tespiti yapıldı. 


S.P. isimli tutuklu kadının, “2 yıldır hücrede tutukluyum. Çocuklarım Çocuk Esirgeme Kurumunda ve 2 yıldır telefonla dahi görüştürülmüyorum” dediği anlatıldı
Anneleriyle kalan çocukların yaşadığı hak ihlallerinin anlatıldığı raporda, 800’e yakın çocuğun cezaevinde olduğu belirtilirken, tutuklu ve hükümlü kadınların anlatımlarına yer verildi. 


Raporda özellikle 2016 yılındaki OHAL ve takip eden sürecin ardından çocuklu kadınların tutuklamalarında, onlar için düzenlenmiş imtiyazların ve tutukluluğa alternatif olabilecek birçok çözüm yolunun göz ardı edildiği vurgulandı.


TÜRKİYE’DE SÜREÇ TERSİNE İŞLİYOR


Raporda, “Çocuklar da anneleriyle birlikte tıpkı bir mahpus gibi cezaevi şartlarında yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Bu durum “cezaların şahsiliği” ilkesiyle çelişmektedir. Birçok ülke hapsetmenin alternatiflerini yaygınlaştırmaya çalışarak hapishanelerin gerek çocuklar gerek kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışmaktayken Türkiye’de bu süreç maalesef tersine işlemiştir. Türkiye’de çocuklar, her geçen yıl daha fazla adli sistemin içerisine dâhil edilmekte ve üstün yararlarının aksine işaret eden birçok uygulama ile karşı karşıya kalmaktadır” tespiti yapıldı. 


 

ERKEK ÇOCUKLAR SOPA ALIP GARDİYANLARI TAKLİT EDİYOR

– Koğuşlarda halı olmaması, yerlerin sürekli çamaşır suyu ve kimyasal maddelerle temizlenmesi, kış aylarında dahi havasızlıktan camların açılmak zorunda kalınması çocuğun gelişmesini olumsuz etkilemektedir.


– Oyuncakların çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilediği bir vakıayken, oyuncak temininde sıkıntılar yaşanmakta ve 0-3 yaş arası çocuklara kreş eğitimi imkânı sağlanmamaktadır. Özellikle 0-3 yaş grubu çocuklar, kreşe gidemedikleri için tüm gün yetişkinlerin yanında durmaktadırlar. Bu durum çocuklarda kimlik ve cinsiyet anlamında bozukluğa sebep olmaktadır.


– Erkek çocukların eline herhangi bir sopa alıp gardiyanları taklit etmesi karakter oluşumunu olumsuz etkilerken, daha kötüsü kadınları taklit edip ağda ve makyaj yapmaya çalışması ciddi bir cinsel kimlik  problemi doğurmaktadır.


‘ÇOCUĞUNU YURDA GÖNDERİRİZ’ TEHDİDİ

 “15 aydır tutuklu bulunduğunu, 4,5 ve 2,5 yaşında iki çocuğu ile hücrede kaldığını, infaz koruma memurlarının kötü söz ve muamelesine, çocuklarını yurda gönderme tehditlerine maruz kaldığını; cezaevine ilk geldiği günlerde küçük çocuğuna mama yapabilmek için sıcak su istediğini, ancak vermediklerini; günlük 1 saat olan bahçe izinlerine soğuk havalarda çocukların hasta olmasına rağmen zorla çıkarıldıklarını, çıkarıldıklarında çocukların tuvaleti geldiğinde süre bitmeden içeri almadıklarını; 4,5 yaşındaki oğlunun kreşe gittiğini, 2,5 yaşındaki çocuğunun ise kreşe gitmeyip yalnızca haftada 1 saat oyun odasına gidebildiğini” belirtmiştir.


Comments

Popular posts from this blog

Seda Yavaş tekrar sesleniyor

Elönü: Atatürk'ten nefret ediyorum çünkü..