Erkek vuruyor, devlet koruyor!

İstanbul’un iki yakasında kadınlar sokakta
Pınar Gültekin için binlerce kadın sokaklara çıktı, Kadıköy ve Beşiktaş’ta eylemler yapıldı.



Pınar Gültekin için Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy Eminönü İskelesi’nde buluşan yüzlerce kadın “Erkek vuruyor, devlet koruyor!” diye haykırdı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine dönük hazırlıklarla kadın cinayetleri arasındaki ilişkiye işaret etti.


Muğla’da birlikte olmayı reddettiği eski sevgilisi tarafından vahşice katledilen Pınar Gültekin için kadınlar Türkiye’nin pek çok ilinde sokaklara çıktı. 

İstanbul’da da Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy Eminönü İskelesi’nde buluşan yüzlerce kadın “Erkek vuruyor, devlet koruyor!” diye haykırdı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine dönük hazırlıklarla kadın cinayetleri arasındaki ilişkiye işaret etti.



Kadın cinayetlerini acil uygula!”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula!” pankartları ve kadın cinayetleriyle devlet politikaları ve eril kültür-düzen arasındaki ilişkiye işaret edilen çok sayıda döviz taşındı.

Kadınlar erkeklere itaat etsin diyenler, kadının yeri evidir diyenler, kadına yönelik şiddet yasalarına karşı olanlar, İstanbul sözleşmesini uygulamayanlar/uygulatmayanlar, karakollardan evlerine geri gönderenler, sığınakların yerini akrabalarına söyleyenler: Suç ortağısınız!” diye haykırdılar.

Kimse istemediğimiz için, hayır dediğimiz için bizi cezalandıramaz!” diyerek, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz!”, “Erkek yargı medya ittifak yapma!”, “Kadınlar birlikte birlikte güçlü!”, “Münferit değil erkek şiddeti!”, “Kadın cinayetleri politiktir!” sloganlarını attı.

Yıllardır katledilen birçok kadının ismi okundu ve “burada” denildi.



Rıhtım’da kalabalıklaşan kadınlar bir süre sonra alkış ve sloganlarla Khalkedon Meydanı’na yürüyerek, açıklamalarını burada yaptılar.

Açıklamayı okuyan İrem Gerkuş, “İsyanımız büyük” dedi. Günlerdir kayıp olan Pınar Gültekin “hayır” dediği bir erkek tarafından işkenceyle öldürüldüğünü hatırlatan Gerkuş, Pınar’ın ilk ve son olmadığını, yüzlerce kadının bu ve daha bir çok bahane ile katledildiğini vurguladı.

Erkek şiddetinin münferit olmadığını belirten ve politik olduğunu vurgulayan Gerkuş, şunları söyledi:

Pandemi günlerinde aldığı ilk kararlardan biri 6284 sayılı kanunu askıya almak olan iktidar, kadın cinayetlerinin sorumlusudur!

Pandemiyi fırsata çevirmeye çalışıp infaz yasasıyla şiddet faillerini kadınların yanına geri gönderen iktidar erkek şiddetinin sorumlusudur!

Pandemiyi fırsata çevirmeye çalışıp infaz yasasıyla şiddet faillerini kadınların yanına geri gönderen iktidar erkek şiddetinin sorumlusudur!

Çocuk istismarına af getirmeye çalışan iktidar, çocuk istismarlarının sorumlusudur!

İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösteren, uygulamayan, kaldırmaya çalışan bu iktidar yaşadığımız her türlü erkek şiddettinin sorumlusudur”




İktidarın, yıllardır uygulanması için mücadele edilen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartıştıkça, kadınların kaybedilip, katledildiğini ifade eden Gerkuş, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün hayatta olacak olan Pınar ve daha yüzlerce kadın için gerçek adalet İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasıyla gelecek, biliyoruz” dedi. 

İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğini de hatırlatan Gerkuş, hiçbir şeyin ve maddenin sözleşmenin kaldırılmasına gerekçe yapılamayacağının altını çizdi.

Gerkuş, “Bugün Pınar için ve katledilen bütün kadınlar için buradayız. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadığı için buradayız. İstanbul Sözleşmesini uygulayın demek için buradayız. İstanbul Sözleşmesi bizim yaşam güvencemizdir, mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz!” diyerek sözlerini tamamladı.


 
 



Comments

Popular posts from this blog

Güçlü Türk kadınlarından biridir 'MELTEM HOCAOĞLU'

Kasım'da Kadın Destek Hattı 7/24 hizmet verecek

Suriyeli genci öldüren polis tutuklandı